Köszöntünk a IMAGINE portál
Névjegy
 Regisztrálás   
 
  
cikk: Utazás a Mandelbrot-halmazba
2011. June 20. Monday, 13:08 Szerző: nukeadmin (2851 olvasás)

A Fraktálok világát sokan, sokféle módon szemléltették már, elég ha megnézzük a Google találati oldalát.

De mit is nevezünk fraktálnak?

“A fraktálok a matematikatörténet során már az 1880-as évektől kezdve fellelhetőek, igaz, csak mint egyedülálló, egymástól elszigetelt matematikai érdekességek és ellenpéldák. Jelentőségükre Benoit B. Mandelbrot amerikai matematikus figyelt fel, ő gyűjtötte ezeket a matematikai “kakukktojásokat” egy csoportba, és ő nevezte el őket 1975 körül fraktáloknak. A fraktál szó a latin fractus szóból származik, melynek jelentése törött, töredezett. Olyan alakzatokat, ponthalmazokat nevezett így, melyek lényegesen szabálytalanabbak, összetettebbek, töredezettebbek a klasszikus geometriában előforduló alakzatoknál.” Forrás: Lógós Ecsetvonások tananyag.

Ha például megnézzük az imént idézett tananyag 7.leckéjét, láthatjuk, hogy a Logó nyelv segítségével milyen egyszerűen lehet látványos fraktálokat készíteni. Hasonló fraktál rajzolási feladatok rendre megtalálhatók a különböző munkafüzetekben, illetve versenyfeladatokban.

Az idei HungaroLogo konferencia egyik előadója, Pavel Boytchev egy még látványosabb módját választotta a Fraktálok szemléltetésének.

Pókhálóra emlékeztető fraktál

A fenti kép egy olyan videóból származik, amelyben a szerző a Mandelbrot-halmaz alkotóelemei által inspirált fotorealisztikus képeket is elhelyezett, amelyek még látványosabbá teszik a bemutatót. De erről mindenki maga is meggyőződhet, ha megnézi az alábbi -mindössze 5 perces - videót.

Érdekesség, hogy a videó egy olyan 3D-s Logó környezetben (ELICA Logó) készült, amely Pavel Boytchev saját fejlesztése.(Tovább... | Értékelés: 0)

cikk: Imagine Logo letöltése
2009. January 12. Monday, 10:11 Szerző: nukeadmin (113357 olvasás)
Az IMAGINE használata

Az Imagine Logót a http://logo.sulinet.hu/license.html oldalról lehet letölteni. Ehhez a lap alján el kell fogadni a licensz feltételeket, ezután a telepítőkészlet a saját gépre letölthető.(Tovább... | Értékelés: 3.92)

cikk: Comlogo -> Imagine alapszavak
2006. October 10. Tuesday, 10:41 Szerző: nukeadmin (9922 olvasás)
Az IMAGINE használata

A fenti alkalmazás segítségével megkereshetjük, hogy az adott Comlogo alapszónak mi az alternatívája az Imagine rendszerben.

A Comlogo és Imagine alapszavainak különbségekről többet is olvashatunk a Sulineten megjelent cikkben.(Tovább... | Értékelés: 4.07)

cikk: Háttérfolyamatok az Imagine-ben
2006. October 02. Monday, 16:18 Szerző: nukeadmin (5201 olvasás)
Az IMAGINE használata Cikkünkben a különböző háttérfolyamatokban rejlő lehetőségeket kívánjuk bemutatni, egy egyszerű példán keresztül.

(Tovább... | Értékelés: 5)

cikk: Rajzlisták használata az Imagine-ben (II. rész)
2006. July 12. Wednesday, 10:05 Szerző: nukeadmin (5830 olvasás)
Az IMAGINE használata Továbbfejlesztjük az előző részben elkezdett alkalmazásunkat, most már animált rajzlistákat is használunk.

(Tovább... | Értékelés: 3.66)

cikk: Sulinet - Rajzlisták használata az Imagine-ben (I. rész)
2006. June 28. Wednesday, 14:13 Szerző: nukeadmin (3760 olvasás)
Az IMAGINE használata Az Imagine rendszer néhány lehetőségét már korábban ismertettük, most egy játék létrehozásának lépésein keresztül ismerkedünk meg a rajzlisták használatával.

(Tovább... | Értékelés: 1)

cikk: Szimulációkészítés Imagine-el.
2006. April 28. Friday, 15:27 Szerző: nukeadmin (4062 olvasás)
Az IMAGINE használata A következőkben megmutatjuk , hogyan készíthetünk az Imagine segítségével egy olyan egyszerű szimulációs alkalmazást, amelyben részecskék mozognak egy szimulációs térben, a válaszfalról visszapattanhatnak, sőt egymással is ütközhetnek.

(Tovább... | Értékelés: 4.55)

cikk: Változások a Projekt/Kép feltöltésében
2006. April 11. Tuesday, 13:10 Szerző: nukeadmin (3293 olvasás)
IMAGINE portál újdonságokA feltölthető állományok maximális méretét megnöveltük 6MB-ra. Szintén megnövekedett a felhasználók rendelkezésére álló tárterület, így bátrabban lehet feltölteni képeket és alkalmazásokat.

(Tovább... | Értékelés: 3.5)

cikk: Multimédiás lehetőségek
2006. March 21. Tuesday, 08:36 Szerző: nukeadmin (3302 olvasás)
Az IMAGINE használata Az Imagine rendszer menüpontjainak és ikonjainak szerepét korábban már ismertettük, most ismerkedjünk meg a rendszer multimédiás lehetőségeivel .

(Tovább... | Értékelés: 3.66)

cikk: Imagine ikonok és menüpontok
2006. March 16. Thursday, 11:11 Szerző: nukeadmin (2219 olvasás)
Az IMAGINE használata A Sulinet informatika rovatban megjelent cikkünkben áttekintést kívánunk adni az Imagine rendszerben elérhető ikonok és menüpontok szerepéről.

(Tovább... | Értékelés: 4.5)

  

Imagine portál: Copyright© 2005 ELTE TeaM labor. Minden jog fenntartva.

Az IMAGINE szoftverre vonatkozó felhasználói jogok jogosultja a szerzőkkel kötött megállapodás alapján az Educatio kht.

Imagine angol verzió: Copyright © 2001 Andrej Blaho, Ivan Kalas, Lubomír Salanci, Peter Tomcsányi. Minden jog fenntartva.

Imagine magyar verzió: Copyright© 2005 ELTE TeaM labor: Abonyi-Tóth Andor, Turcsányi-Szabó Márta, Windisch József. Minden jog fenntartva.

A szoftver csomagban található média elemek
Copyright 2001 Logotron Ltd.U.K.Minden jog fenntartva.
Copyright © 2001 Andrej Blaho, Ivan Kalas, Lubomír Salanci, Peter Tomcsányi. Minden jog fenntartva.
Copyright© 2005 ELTE TeaM labor: Abonyi-Tóth Andor, Turcsányi-Szabó Márta, Windisch József. Minden jog fenntartva.


eXTReMe Tracker

PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.14 másodperc